nedelja, 9. februar 2014

Kaj je osteoporoza


Najprej je potrebno natančno opredeliti, kaj osteoporoza sploh je. Po zdravstveni definiciji je osteoporoza degenerativna kostna bolezen. Kadar oseba oboli za ta bolezen, se prične manjšati gostota kostnega tkiva. Za laičnimi besedami zapisano, to pomeni, da postajajo kosti čedalje bolj krhke. Ena izmed največjih nevarnosti, ki jih predstavlja osteoporoza, je lomljenje kosti. Osebe s tem problemom, imajo lahko velike gibalne težave. Tisto, kat za zdravega človeka pomeni rahel udarec, lahko za osebo, ki jo pesti osteoporoza, predstavlja zapleten zlom kosti.

Vendar pa je potrebno omeniti tudi to, da je osteoporoza bolezen, ki je naravna posledica staranja. Sam proces staranja povzroča tanjšanje gradbenih enot kosti, ki jim pravimo trabekule. Če k temu dodamo še manjšanje njihovega števila, je logično, da se že po naravni poti gostota kosti manjša s staranjem človeka. Na samem začetku osteoporoza ne povzroča nobenih težav, njen začetek je tik in neopazen. Zdravniki opozarjajo, da na začetku osteoporoza povzroča tope bolečine, ki pa jim je težko določiti njihov izvor. Tisti, ki jih občuti ne more natančno povedati, od kod bolečina prihaja. Na žalost se najbolj pogosto osteoporoza odkrije takrat, ko se zgodi prvi zlom kosti.

Najbolj pogosti so zlomi koželjnice in sicer na tistem delu, ki se nahaja tik nad zapestjem. Osteoporoza pogosto vodi tudi v zlome vretenc in kolkov. Predvsem zadnja dva tipa zlomov lahko predstavljajo resno nevarnost za nadaljnje življenje obolele osebe, saj lahko povzročijo tudi določeno stopnjo invalidnosti. V tem oziru moramo omeniti še eno nevarnost. Zlomi vretenc in kolkov so še dodatno nevarni, saj gibalno onesposobljeni bolniki pogosteje trpijo zaradi pljučnic in embolij, ki so lahko tudi usodni za življenje bolnika. Osteoporoza je resna bolezen, ki jo je potrebno jemati zelo resno. Vendar pa z varnim načinom življenja in pomočjo družinskih članov to ne pomeni, da bolnik ne more več živeti normalnega življenja, ampak pomeni le to, da se mu življenje nekoliko spremeni.

Več informacij najdete tudi tukaj

Ni komentarjev: