sreda, 26. februar 2014

Kaj je pomembno za delo v trgovini?

Delo v trgovini je v veliki meri odvisno od tega, v kakšni trgovini se boste zaposlili, sam obseg in način dela pa sta seveda odvisna tudi od tega, kako velika je trgovina. Za delo v trgovini se praviloma zahteva poklic prodajalca ali trgovca. V manjših trgovinah je trgovec seznanjen s celotnim procesom in prevzema vse naloge, v večjih trgovinah, tako imenovanih trgovskih centrih, pa je delo razdeljeno po oddelkih in so posamezni prodajalci specializirani za določeno delo.

Delo v trgovini lahko tako obsega celotno vodenje trgovine, za kar v večini primerov poskrbijo ljudje, ki imajo opravljen poklic trgovskega poslovodje, k delu v trgovini pa sodi naročanje izdelkov oziroma artiklov, ki se v določeni trgovini prodajajo, polnjenje polic, svetovanje in strežba kupcem, skrb za zaloge ter za svežino in neoporečnost izdelkov, pazljivo ravnanje z izdelki, ki se v trgovini prodajajo in načrtovanje delovnega časa. Kadar poteka delo v trgovini, v kateri se prodajajo živila, je delo prodajalca lahko tudi peka kruha, peciva, pa tudi mesa, priprava narezkov, za kar pa praviloma poskrbijo ljudje, ki imajo poklic peka, oziroma poklic mesarja, ko je govora o prodaji kruha in mesa ter mesnih izdelkov. Ljudje, ki se odločijo za delo v trgovini, morajo imeti izostren občutek za ljudi, predvsem je dober prodajalec tisti, ki zna prisluhniti željam strank, oziroma kupcem in se zna ustrezno odzvati na njegove želje in potrebe. Človek, ki se odloči za delo v trgovini mora biti v prvi vrsti komunikativen, predvsem pa mora imeti veselje do dela v trgovini, biti mora natančen, hiter in iznajdljiv.

Prav tako je pomembno, da je odprt za nova znanja, kar pomeni, da se je pripravljen še naprej izobraževati, če delodajalec to od njega želi, oziroma pričakuje. Za delo v trgovini se zahteva poklicna in strokovna kvalifikacija trgovca.

Ni komentarjev: