torek, 6. maj 2014

Delo v šolstvu – javni in privatni sektor

Najti delo v šolstvu je danes zelo težko, saj se je Zakon o uravnoteženju javnih financ onemogočil novo zaposlovanje. Seveda pa to velja le za javni sistem šolstva, ki v Sloveniji deluje poleg zasebnega šolskega sistema. Delo v šolstvu v javni sferi se bo nekoč zopet sprostilo, vendar pa se to najbrž ne bo zgodilo prej kot takrat, ko se bodo gospodarske razmere v Sloveniji nekoliko izboljšale.

Več možnost boste imeli, če boste iskali delo v šolstvu v privatni sferi, saj tam zakon, ki omejuje zaposlovanje, ne deluje. Vsekakor pa je potrebno poudariti, da je delo v šolstvu eno izmed najbolj zahtevnih del. Oseba, ki bi to rada počepa, mora najprej pridobiti ustrezno izobrazbo in opraviti pedagoške izpite. Tako na osnovnošolski kot srednješolski ravni je zahtevan opravljen tudi andragoški izpit. Delo z ljudmi zahteva posebne veščine in znanja, še toliko bolj pa delo z otroki. Zavedati se je potrebno, da je takšno delo izjemno odgovorno.

Na osnovnošolski ravni je delo v šolstvu poleg pedagoške orientacije tudi izrazito vzgojno. Učitelj v osnovni šoli mora biti tudi moralna avtoriteta, ki zna svoje učence usmerjati na moralnem področju. Seveda pa mora biti laičen, morala mora izhajati iz splošnih načel in ne iz verskih načel. To seveda ne velja za delo v šolstvu v privatnem šolskem sektorju, kjer obstajajo v Sloveniji tudi veliko katoliških šol, katerih pouk se izvaja v duhu krščanske morale in religije. Oseba, ki želi dobiti delo v šolstvu mora biti kot karakter izjemno tolerantna in potrpežljiva.

Z vsako skupino otrok in vsako generacijo je potrebno doseči cilj, ki ga določa učni načrt. Tudi če je v razredu večje število otrok, ki nimajo delavnih navad, počasneje osvajajo novo teme in načine za reševanje problemov, morajo konec leta obvladati predviden obseg, ki ga določa plan. Prav zato je delo v šolstvu tako naporno in odgovorno.

http://www.mojazaposlitev.si/

Ni komentarjev: