torek, 3. junij 2014

Prevajalska agencija in prevajalske oblike

Prevajalska agencija je pridobitna organizacija, ki v osnovi omogoča prenos pomena besed od izvirnega na ciljni jezik. Pri izvajanju procesa prevajanja prevajalska agencija uporablja in izvaja najrazličnejše prevajalske oblike. Proces prevajanja je v svojih oblikah lahko prevajanje pisnega besedila, tolmačenje, sodno overjene prevode in podobno.

 Prevajalska agencija poleg tega izvaja še mnoge druge aktivnosti, predvsem pa če hoče slediti načelu kakovosti storitev, mora slediti vsem trendom, ki se pojavljajo in uvajajo doma, predvsem pa po širnem svetu. Prevajalska agencija v prvi vrsti omogoča prevode, ki so zapisani v pisni obliki. Prevodi zapisani v pisni obliki ima prevajalska agencija lahko podane na različnih medijih, v vsakem primeru pa gre za pisno obliko tako izvirnika kot ciljnega jezika. Tolmačenje prevajalska agencija izvaja bodisi na sedežu podjetja, bodisi izven sedeža podjetja. Ko govorimo o tolmačenju imamo v mislih prevajanje govorjene besede . Prevajalska agencija, ki svoje storitve opravlja na kakovostni ravni mora pri tem slediti in upoštevati želje stranke.

Tolmačenje je danes trend toliko bolj, kolikor bolj smo vpeti v tokove globalizacije. V tokove globalizacije smo vpeti na račun razvoja informacijskih tehnologij, katere so oddaljene kraje zemeljske oble približale na doseg rok, bolje rečeno ušes. Na dosegu rok in ušes so oddaljeni kraji zemeljske oble postali potem, ko je postala informacijska tehnologija današnjih dni dostopna širšim množicam. Še do nedavnega so informacije iz oddaljenih krajev zemeljske oble potovale bistveno več časa. Danes za isto potovanje informacija z drugega dela zemlje potrebuje praktično trenutek. Skupaj z informacijo, ki prispe z oddaljenih krajev pa lahko sprejmemo informacijo v jezikovno oddaljeni ali tuji obliki .

Jezikovno oddaljena ali tuja oblika informacije, ki prispe iz oddaljenega dela sveta pomeni, da je nerazumljiva v najboljšem primeru v grobem razumemo pomen sporočila. Za natančnejšo razlago jezikovno oddaljene informacije takem primeru potrebujemo pomoč strokovne osebe, lahko je tudi prevajalska agencija.

http://www.prevodialkemist.si/

Ni komentarjev: