nedelja, 1. junij 2014

Srčno popuščanje bolezen srca

Srčno popuščanje je bolezen srca . Nastopi takrat, ko srce ni sposobno načrpati količine krvi, ki jo potrebna, da za oskrbo celotnega organizma. Srčno popuščanje je pogojeno z praktično vsemi boleznimi srca. Najpogostejša vzroka zaradi katerih srčno popuščanje nastane so zvišan krvni tlak ter koronarna bolezen srca. V prvem primeru, ki ima za posledico srčno popuščanje gre za arterijska hipertenzija, v drugem primeru gre zoženje koronarnih arterij. Ob zoženju koronarnih arterij srčna mišica nima dovedene zadostne količine krvi, zaradi premajhne količine krvi pa je premalo prekrvavljena. Srčno popuščanje se odraža tudi v vzrokih kot so boleznih srčnih zaklopk, alkohol, virusna obolenja srčne mišice. V primerih, ko za srčno popuščanje ni jasnega vzroka in gre najverjetneje za prirojenost govorimo o idiopatskih kardiomiopatijah.

Prirojenost se kaže v napakah kot so razširjeno srce, zadebeljeno srce ali togo srce. Nezadostnost prekrvavitve posamezni organov ali srčno popuščanje nastopi, ko srce zaradi popuščanja ne mora črpati s kisikom obogatene krvi iz pljuč po telesu. Srčno popuščanje se odraža v težki sapi. Vzrok težke sape je zastoj krvi v pljučih. Največkrat nastopi ob naporu, obstajajo pa tudi težje oblike, katere nastopijo v času človekovega mirovanja. Hitra pomoč pri težkem dihanju je ali zmanjšanje aktivnosti, lahko se pa tudi dvigne vzglavje. Srčno popuščanje se preko zaostajanja krvi pojavlja tudi v jetrih in nogah. Zaostajanje krvi v jetrih in nogah se odraža v zatekanju. Srčno popuščanje se prepoznava na podlagi izpraševanje bolnika in pregleda. Pregledi preko katerega se prepoznava srčno popuščanje so elektrokardiogram ali EKG, rentgenska slika srca in pljuč ter natriuretični peptidi.

Objektivno srčno popuščanje potrdi ultrazvok srca . Srčno popuščanje se redkeje objektivno potrjuje z z invazivnim slikanjem prekata ali nuklearnim slikanjem srčne mišice. Srčno popuščanje ima razne vzroke kot so nedosledno jemanje zdravil, prevelike količine tekočine, katere srce ne more prečrpati, virusne in bakterijske okužbe, slabokrvnost.

Več podobnih člankov strokovnjakov preberite tukaj

Ni komentarjev: