petek, 11. april 2014

Hrvaška, na sončni strani Jadrana


Hrvaška je država, ki se geografsko nahaja v jugovzhodni regiji Evrope, njen severni del pa se dotika Srednje Evrope. Ozemlje vzhodno in zahodno povezuje skrajni rob vzhodnih Alp z Panonsko nižino ter bregove Donave. Hrvaška je tudi država z obsežnim delom Dinarskega gorstva. Brez dvoma pa je Hrvaška najbolj poznana po vzhodni obali Jadranskega morja.

 Hrvaška prestolnica je Zagreb, ki ima med vsemi hrvaškimi mesti poseben status. Poleg Zagreba so pomembna Hrvaška mesta še : Vukovar, Mali Lošinj, Slavonski Brod, Šibenik, Gospić, Knin, Sisek, Pulj, Karlovec, Zadar, Reka, Osijek, Dubrovnik in Split. Država Hrvaška je razdeljena na administrativne enote, ki jih imenujejo županije. Skupaj ima Hrvaška 20 županij. Podnebje je v notranjosti celinsko, v gorskem predelu ima Hrvaška gorsko podnebje, v primorskem delu je mediteransko podnebje z suhimi in vročimi poletji ter vlažnimi in blagimi zimami. Hrvaška povprečna temperatura je januarja 0-2 °C ter avgusta 19 do 23°C , v primorju pa januarja 6 do 11°C ter avgusta 21 do 27°C.

Zgodovina Hrvaške je pestra in bogata. Ob koncu 6. Stoletja so jo naselili predniki današnjih Hrvatov in ostali Južni Slovani. V 9. stoletju je Hrvaška prvič omenjena in sicer v bizantinskih in frankovskih kronikah. Zanimiva za zgodovino je tudi obalna Hrvaška. V bližini Pulja je nahajališče najstarejših ostankov, ki jih strokovnjaki uvrščajo v čas kamene dobe. Znana je tudi kultura Histrov, na širšem območju današnje Istre, ki časovno sega v čas pozne bronaste dobe. Ukvarjali so se s pomorstvom, ribištvom, trgovsko in piratsko dejavnostjo. Geografske značilnosti govorijo o pestrosti in raznolikosti ozemlja države. Hrvaška ima jezera in bregove na severu in severovzhodu, ki sodijo v Slavonijo in osrednjo Hrvaško, kamnita obala Jadranskega morja obsega obsežen pas od Istre, prek Severnega Primorja do Dalmacije, gorske predele in planine, ki spadajo v Dinarsko gorstvo v Liki in Gorskem Kotarju.

Več informacij tukaj

Ni komentarjev: