nedelja, 20. april 2014

Uzbekistan, dežela na Svilni poti

Površje države Uzbekistan zaznamujejo zelo različni geografski tipi pokrajin, saj obsega tako na nizke peščene puščava s sipinami, kot rečne doline z namakane z izdatnimi in bogatimi vodnimi viri, polsuha travišča. Uzbekistan premore tudi osušeno Aralsko jezero . Bogati in izdatni vodni viri države Uzbekistan predstavlja 600 rek, njihova vodnatost je botrovala nastanku pomembnih zgodovinskih postojank in mest na starodavnih azijskih prometnicah, ki so povezovale Kitajsko in Evropo. Uzbekistan je država, ki se nahaja v Srednji Aziji .

Veliko starodavnih ostankov je Uzbekistan obdržal do današnjih dni, zato je območje bogat z kulturnimi spomeniki, ki so uvrščeni Unescov seznam svetovne dediščine. Ičan Kala je utrjeno mesto na severozahodu države Uzbekistan, zaščiteno z obzidjem, slovela je kot počivališče karavanam, ki so se od tod podajale prek puščave v Perizjo. Pomembni kulturni spomeniki veličastnih razsežnost in enostavnih oblik na območju Ičan Kale so : mošeja Džuma z minaretom, nedokončani minaret Kalta Minor, medrese kana Muhammada Amina, kana Muhammada Rahimxona ter kompleks Islam Hodža. Buhara, več kot 2500 let staro mesto na jugu države Uzbekistan, je bilo na seznam svetovne dediščine Unesca uvrščena leta 1991. Svojo bogato zgodovinsko dediščino so z delovanjem zaznamovali islamski znanstveniki, pesniki, filozofi in učenjaki, do današnjih dni pa se je ohranilo preko 140 arhitekturnih objektov iz preteklosti, katerih neprecenljiva vrednost je njihov nastanek v zelo različnih obdobjih. Objekti, ki jih je tu moč videti so palače, medrese, mavzoleji in mošeje.

 Uzbekistan se ponaša tudi z zgodovinskim središčem Šahrisabz, kjer se nahaja pisana paleta arhitekturnih spomenikov kot so mavzoleji, grobnice, mošeje, priče starih časov so tudi še danes rastoče platane, ki predstavljajo sveti simbol Šahrisabza Samarkand si je svojo ključno točko na starih prometnicah zagotovil z bogatimi vodnimi viri. Najpomembnejše znamenitosti Samarkanda obsegajo trg Registan z medresami Ulugbek,Tillya-Kari in Sher-Dor, mošeja Bibi Khanym), mavzolej rodbine Timuridov Gur-e-Amir, pod Unescovo zaščito je tudi Ulugbegov observatorij (1420) in zanimivo pokopališče Šah-i-Sinda s 13 mavzoleji. Samarkand leži na jugozahodu države Uzbekistan v dolini reke Zerafshan.
http://www.agencija-oskar.si/

Ni komentarjev: