torek, 8. april 2014

Osteoporoza, tiha bolezen

Osteoporoza je bolezen, ki prizadene naše kosti. Pojavlja se v več fazah, saj gre v osnovi za to, da se postopoma manjša kostna gostota. Posledica tega je, da postajajo kosti čedalje bolj tenke in lomljive, kar lahko privede do kostnih zlomov. Med ljudmi sicer obstajajo različna tveganja, da se pojavi osteoporoza, zato je smiselno, da se o njih pozanimamo in jih upoštevamo. To je pomembno zaradi tega, ker je osteoporoza tiha bolezen. Med napredovanjem bolezni nas nič ne boli, pri tem ne čutimo nič neprijetnega ali drugačnega, saj kosti niso oživčene. Zato veliko ljudi izve, da ga muči osteoporoza, šele takrat, ko pride do zloma kosti.

Običajno pride do zloma med opravljanjem vsakodnevnih aktivnosti in ne med kakšno nesrečo. In ko se to zgodi, je osteoporoza že precej napredovala. Osteoporoza se ugotavlja na zelo preprost način in sicer z merjenjem kostne gostote, ki se opravi s pomočjo posebne rentgenske naprave. In kdo bi moral preventivno opraviti takšen pregled? Predvsem ženske, ki so v menopavzi od 45. leta dalje ali pa jim menstruacija izostaja že več kot eno leto. Med tvegane skupine spadajo tudi osebe, ki se zdravijo z glukokortikoide daljše obdobje (tj. več kot 3 mesece). Osteoporoza se pogosteje pojavlja pri osebah, ki imajo nizko telesno težo (pod 60 kilogrami). Smiselno je tudi to, da pridobimo informacije o zlomih. Zlom kolka pri ožjem družinskem članu, ki je nastal zaradi manjše poškodbe, je dober indikator za dednost. In seveda med bolj tvegane skupine spadajo vsi, ki imajo kakšno od bolezni, katerih simptom je manjšanje kostne gostote. Osteoporoza se ne pojavi iz danes na jutri, ampak je daljši proces, na katerega lahko tudi vplivamo.
Pomembno je, da uživamo dovolj kalcija in vitamina D in da smo telesno aktivni. Tudi kajenje in pitje alkoholnih pijač škodi kostem, zato je smiselno s temi razvadami čim prej prenehati.

Več informacij tukja

Ni komentarjev: